Reklam

header ads

DARALAN MAKARON NE İŞE YARAR ?

        Teknolojinin hangi alanı olursa olsun önemini kaybetmeyen kablolar hala popülerliğini kaybetmeden bir çok alanda kullanılmaya devam edilmekte.

Sizler de elektrik elektronik veya benzeri bir çalışma yaptıysanız farklı desenlere ve boyutlara sahip olan bu kabloları mutlaka kullanmışsınızdır.
Kabloların yapısına baktığımız zaman içerisinde bir iletkenin olduğu dış kısmının da plastik bir madde ile çevrelendiği yada bir başka deyişle izole edildiği görülüyor. 
Çok basit olan bu yapının yıllardır nerelerde kullanıldığını tahmin bile edemezsiniz.
    

Bu kabloları kullanım açısından ele aldığımız zaman her hangi iki kabloyu birleştirmek için izole kısımları soyup içindeki iletkenleri bükerek veya lehim yaparak 
birleştirmek mümkün ancak bükerek birleştirmek herkesin bildiği bir olay olsa da lehim konusunu herkesin bilmesi pek mümkün olmuyor. ( Lehim işi zahmetli be deyip büktüğüm çok oluyor. 😁 )

Neyse biz konumuza dönelim..
Evet kabloyu bir şekilde birleştirdin ve dedin ki bunun iletken kısmını nasıl izole edeceğiz .  (Açık kalınca 220 voltu yemiştim düşük gerilimde de kabloları kısa devre edip devreyi bozmuşluğum var neyse hatalarımla övünmeyim.😁)

Aslında geçmişten günümüze sürekli kullanılmakta olan klemens ve elektrik bandını diğer bir deyişle  izole bandını kullanabilirsiniz ama ne kadar pratik olursa olsun görünüşü pek göz alıcı değil.  Birde bandı tekrar sökmeye çalışmak var sakın keserim demeyin her seferinde kabloya sarılan bu bandı keserim düşüncesiyle sarıp ihtiyacın olunca geri sökmek zorunda kalıyorsun.
Aslında zaman zaman izole bandı bende kullanıyorum çünkü bir malzemeyi kullanmak bu kadar mı kolay olur ihtiyacın kadarını kes kabloya dola gitsin.


Olmaz öyle yüz kere dolasan da hem estetik hem de tekrar aç kes bir daha birleştir ohooo..
Alırsın eline makaronu yani ısıtınca küçülen şu renkli parçaları kırk saniyede bitirirsin işini bir kahvenin kırk yıl hatırı olur mu bilemem ama bu kırk saniye kabloya kırk yıl kazandırdı tebrikler kabloyu hem estetik hem de güvenlik açısından daha iyi hale getirdin.

Peki neymiş bu makaron ?

Aslında teorik olarak baktığımızda yapısında genel olarak Polyolefin türü maddeler kullanılıyor ve bu maddenin tercih edilme sebebi çapraz bağlanan polimer zincirlere sahip olmasıdır.
Bu ilgi çekici plastik türü madde olan makaronları göz ucuyla baktığımızda üzerlerinde sayılar, işaretler ve renk kodları görüyoruz göremediyseniz yukarıda resimleri mevcut.

Bu gördüklerinizde işinize yarayabilecek olan makaronun daralması için gereken sıcaklık değeri ve sabit olarak kullanılabileceği sıcaklık değerleridir. Gerisi zaten bizi pek ilgilendirmiyor. 
Daha fazla detaya girmiyorum biz uygulamaya dönelim.

Daralan makaron nasıl kullanılır ?

Ben yine de şuraya resimleri koyuyum da akılda soru işareti kalmasın.

                                      

Kullanmak istediğiniz makaron resimde görüldüğü üzere 2:1 veya  3:1 oranlarda daralıyor hatta çok küçük olanlar daha da az daralıyor bu durumda kullanmak istediğimiz makaronun boyutunu kabloya göre uyacak şekilde seçmeliyiz  her ne kadar makaron ciddi anlamda daralabilsede sonuna kadar daraltmak veya çok az daraltmak makaronun kalınlığını etkileyecektir kendinizde denediğinizde göreceksiniz ki ne kadar çok daralırsa o kadar kalın ve sağlam oluyor ama yapısı da bozuluyor anlık olarak işinizi görse de sonrası ne olacağı belirsiz benim tavsiyem kablodan rahat geçsin ama içine beş tane kabloda girmesin böyle pek tarif edemesem de zamanla kullandıkça alışacaksınız zaten bu arada unutmadan şunu da söyleyeyim makaronların renklerini genelde kablolara uydurmaya çalışırız gerçi bu makaronlar kablolar dışında bir çok yerde daha kullanılıyor o yüzden tuhaf ve güzel renklerde de görebilirsiniz şaşırmayın böyle kablo rengi mi olur diye..

Makaronumuzu seçtik sıra geldi kablo birleştirip makaron takmaya




Resimde gördüğünüz gibi lehimsiz ve baştan savma yapmış olduğum kablo bağlantısı var ama makaronu uygun olanı seçtim tam kararında 👌
makaronu yerleştirdikten sonra ısıtma işlemi var bu işlemde çok farklı sıcaklık değerleri olabiliyor her firmanın üretimi aynı olmaya bilir biz genelde 100 - 300 derece arası sıcaklık uygularız. Isıtma işleminin evrensel aleti çakmaktır hızlıca yaklaştırıp çekerek ısıtma yani daraltma işlemi gerçekleştirilir.
Yok çakmak beni kesmez profesyonel davranacağım diyorsanız ayarlı sıcak hava üfleyen aletler var ama pratik değil ozaman bantla daha iyi 😃
sonuç olarak makaronu böylelikle kullanmış olduk yetmezse diye ilk videolarımdan olması sebebiyle çok amatör olsa da hazırlamış olduğum videoyu aşağıda paylaşıyorum o videoda makaron setini de inceledim  izleyebilirsiniz. 
Umarım beğendiğiniz bir yazı olmuştur. 
Takipte kalmak için e-posta bildirimine abone olabilir veya sosyal medya hesaplarımızı takip edebilirsiniz.




Bir kaç bilgi daha var onları ve bazı şeyleri özet olarak madde halinde yazıyım ulaşması kolay olsun.
 

Makaron 

Kullanım amacı: Kabloyu korumak, ek yapmak, kabloyu dayanıklı hale getirmek, bazı elektronik gereçlerde görünüşü değiştirmek güzelleştirmek, elektriksel ve yüksek gerilimli iletkenlerde yalıtım sağlamak gibi bir çok alanda kullanılıyor.

Fiyat:  Metre cinsinde oluyor küçük olanların metresi 1-3 TL arası (fiyat değişebilir) 

Satıldığı yerler: Elektronik malzeme satan yerlerde veya internette de bulabilirsiniz

Yapısı: Genel olarak Polyolefin

Daralması için gereken sıcaklık:  >100

Dayanabileceği sıcaklık aralığı:   <50
 


Yorum Gönder

0 Yorumlar