Reklam

header ads

KULAKLIK NASIL TAMİR EDİLİR ?

     Günlük hayatta olmazsa olmazımız olan kulak içi veya kulak üstü kulaklıklar ne kadar pahalı veya kaliteli olursa olsun kısa süre içinde bozulabiliyor.
Bu yazımızda kulaklık onarımı ve tamiri hakkında detaylara ve tüm aşamalara değineceğiz.
                 
Öncelikle kulaklıkların yapılarına değinelim.
Kulaklıklar temel olarak bir kaç elemandan oluşur. Bunlardan birisi kulağa takılan kısım olan hoparlörler bir diğeri iletken olan kablolar ve en önemlisi jacklardır.
Ek olarak birde mikrofon kısmı bulunur ama bu eleman pek sorun çıkarmaz çünkü sabit yerdedir. 
Genelde hoparlör ile bağlantı kuran kablolarda ve jack kısmında sorun çıkar.
Aslında bunun sebebi belli çünkü kablolu kulaklığın en hareketli kısmı kablo ve jacktır.
Hem daha az yer kaplaması hem üretim maliyetini azaltmak hem de son zamanlarda kulaklığın daha az dolaşması, rahat şekiller alabilmesi gibi durumlar için ince çok damarlı ve izoleli çok telli kablolar kullanılır. bu sebeple bu kabloları tamir etmek diğer elektronik eşyalara göre daha zordur, onun için kulaklıklara tek kullanımlık gibi davranılır yani bozulunca yenisi alınır.
Ama bir hevesle bir sürü para verip veya ses kalitesini sevdiği için değiştirmek istemeyip tamir etmek isteyenler olabiliyor bu konuda tam onlara göre sabredip yazıyı sonuna kadar okumalarını ve kulaklık tamir videosunu da izlemelerini tavsiye ederim.

Aslında sadece kablolar bozulmaz özellikle jack kısmı da bozulabilir nadirde olsa hoparlörler veya hoparlörlere yapılmış olan bağlantılar kopmuş olabilir ama deminde dediğim gibi bu tür durumlar pek olmaz. Genel iki sorun olan jack kısmının dip tarafı veya kablonun herhangı bir yerinde bağlantı kopukluğu olur.

Peki Kulaklığın Bozulduğu Nasıl Anlaşılır ?

Genelde ses kopukluğu olur ama bazen de seste değişim olabilir. En büyük değişimde şarkıda sözler kısık, müzik sesinin çok olması gibi durumlardır.

Farklı tipte kulaklıklar olduğu için arızalara ve tamirlerine sırayla değinelim.

Kablosuz Kulaklık Arızası Nasıl Bulunur ?

Bu tür kulaklıklarda bir kaç sorun çıkabiliyor onlardan birisi bataryanın artık çalışamaması veya şarj tutmaması bir diğeri de yine hoparlör kısmına çok yüklenip hoparlörü bozmaktır.
Ama başka sorun olmaz demek doğru değil çünkü kulaklık herhangi bir darbe, yere düşme gibi duruma maruz kalırsa bağlantı kabloları kopabilir veya devre kısmındaki bağlantılar zarar görebilir. Yine bir ihtimalde kulaklığı şarj etmede kullanılan devrede herhangi bir elemanı zarar görmüş olabilir, bunları önce gözle ve dokunarak kontrol etmek gerekir genelde zarar gören devre elemanı görünüş olarak değişir ama değişmeye de bilir ölçerek bulabilirsiniz bu tür konularda elektronik bilgisi gerekir Buraya tıklayarak nasıl ölçüm yapılır öğrenebilirsiniz.

Kablosuz kulaklık nasıl tamir edilir ?

Kablosuz kulaklıklarda bataryanın ömrü bittiyse yani batarya şarj tutmuyor ise bataryayı değiştirmek şart yoksa o cihaz artık çalışması için gereken enerjiyi bulamaz.
Ama bağlantı kabloları koptuysa işiniz kolay çünkü sesteki etkileşimle bir şekilde kendini belli eder.
Koptuğu yeri bulup lehimleyebilir veya bağlayabilirsiniz.
Lehim nedir bilmiyorsanız renkli kelimeye tıklayarak öğrenebilirsiniz.
Son olarak devrenin herhangi bir elektronik elemanı zarar görmüşse buna biraz elektronik bilgisi gerekir. 
Bu bilgileri Youtube kanalımızdan veya diğer yazılarımızdan öğrenebilirsiniz ama elektronik detaylı bir alan olduğu için elektronik bilgisi olan birine göstermenizi tavsiye ederim.

Gelelim Kablolu Kulaklıklara..

Bu tür kulaklıklar kablosuz kulaklıklar gibi değildir, bozulmalarının en büyük sebebi kablo veya cihazlara taktığımız jack kısmıdır.
Eğer kablo koptuysa kablonun her 3 cm lik kısmını bükün, yumcalayın(kıvırın) mutlaka kısa süreli bir temas olup ses çıkacaktır. Tabi ki bu işlemleri yaparken herhangi bir ses açın ki kabloyu kıvırdıkça sesi duyabilin. 
Kablonun her bölümünü kıvırdınız ve ses gelmediyse ve siz kabloda sorunun olduğuna eminseniz kabloyu komple değiştirmeniz gerekir tabiki görünüş sizin için önemli değilse..
Diyelim ki kulaklığın kablosunu kıvırdınız bir kısımda ses gelip gitti, işte kablonun o kısmını biraz daha deneyip tam yerini tahmini olarak bulup sağından ve solunda en az 1'er cm fazladan kesiyorsunuz. 
İsterseniz göz kararı farklı boyutta da kesebilirsiniz.
burada amacımız kablonun kopan kısmını kesip, kesmiş olduğumuz iki kabloyu tekrar birbirine bağlamak.
Bu iki kabloyu tekrar bağlarken görünüş ve sağlamlığı sizin için önemliyse kabloyu hem lehimlemenizi hem de bağlantıyı yaptıktan sonra kablonun dışına makaron geçirmenizi tavsiye ederim.
Makaron nedir bilmiyorsanız renkli kelimeye tıklayarak öğrenebilirsiniz.
Yalnız kulaklık kabloları diğer kablolardan farklı olduğu için lehim yapmak zorundasınız. Bükerek birbirine bağlarsanız ya bağlantı tam olmaz yada tekrar kopar en iyisi lehim yapmak, kabloların telleri farkedilmeyecek şekilde izole edildiği için çakmakla kabloların izolelerini yakmak gerek veya havyanız varsa uzun süre dokundurarak da izoleleri eritebilirsiniz ondan sonra bükerek veya lehim yapmalısınız.
Bu işlemden sonra kulaklığınızı tamir ettiniz artık kullanabilirsiniz.

Bir diğer ihtimal olan jack kısmından kablo bağlantısı kopma durumunda eğer kabloyu kıvırıp, büküp seste cazırtı veya gelip gitme olmadıysa jack kısmını kontrol etmek lazım kablolu kulaklıkların tahminime göre %70 i de jack kısmından yani telefona, bilgisayara taktığımız ucun dibindeki kablo bağlantısından kopmasıdır.
Eğer kabloya yaptığınız gibi jack kısmının dip kısmını büküp kıvırırsanız ve seste bir etkileşim olursa jack kısmını değiştirmek gerekir aslında yine jack kısmında 3cm ilerisinden keserek yeni bir jack alıp bağlantı yapabilirsiniz buna bağlı olarak eğer gerekli ekipmanınız varsa ki en önemlisi yine makaron bu malzeme varsa kendiniz bozulan jack'ın dış kısmını bir şekilde soyup kabloyu lehimleye bilirsiniz bunun için lehim aleti ve lehim teli gerekli tavsiyem elektronik bilgisi olan insanlardan ricada bulunmak. (kulaklık ucuzsa bence uğraşmayın)
Bu şekilde jack kısmını da tamir edip artık kullanabilirsiniz.
Bu arada kulaklıklar farklı tipte jack bağlantısına sahip olabiliyor aşağıdaki resimleri sizin için hazırladım kendi kulaklığınıza göre olan bağlantı şeklini bulup tekrar yapın.

Buradaki resimler 2 çıkışlı jack'tan 4 çıkışlı jack'a kadar tüm bağlantı şekillerini gösteriyor.
Eksik yok fazlası var. Resimlerden sonra yazının devamı da var.
Iphone kulaklığını başka yazımızda ve videomuzda tamir edeceğiz.



 

,



Ek olarak bazı sorunlarda çıkabiliyor mesela seste bazen değişme bazen cazırtı ve kesinti oluyorsa jack kısmının o yuvarlak kısımları eğilmiş bükülmüş olabilir bu durumda da jack değişmeli. 
Bir diğer sorun çıkarabilen mikrofon ve kulak kısmına takılan hoparlör kısmı bozulduysa zaten sesle ilgili hiçbir belirti vermeyecektir. Eğer kabloların ve jack kısmının çalışıp çalışmadığından emin olmak istiyorsanız elektronikçilerin avometre adında kullandıkları cihazı kullanarak kabloları kontrol edebilirsiniz.
Avometre hakkında ki  bilgileri renkli yere tıklayarak öğrenebilirsiniz.
Avometre bulamayanlar için kulaklık test cihazı yapmıştık sizde yapabilirsiniz basit malzemeler kullandık yapılış videosunu izlemek için Tıklayın.

Ölçümü yaptınız, kablolarda veya jacklar da bir sorun bulamadığınızdan eminseniz ve hala ses hiç gelmiyorsa hoparlör(mikrofon) bozulmuş veya kablo bağlantısı kopmuştur.
Kablosu koptuysa işiniz basit bir havya ile kabloyu lehimleyeceksiniz işlem bitiyor.
Eğer hoparlör veya mikrofon içinden bozulduysa ilk olarak kullanmadığınız bir kulaklıktan hoparlörü sökebilirsiniz öyle bir şansınızda yoksa o kulaklık artık çöpe gidebilir.
Dilerseniz bekletin başka bir kulaklıkta sorun çıkarsa parça değişimi falan yapabilirsiniz.
Tamir işini yapamayanlar için kulaklığı videoda tamir ettim aşağıdan izleyebilirsiniz.



 

 

Yorum Gönder

0 Yorumlar