Günlük hayatta mutlaka araç ve insan trafiğine girmişsinizdir. Bu trafiğin yani yoğunluğun çok basit bir mantığı vardır: Arabalar veya insanlar aynı anda çok fazla miktarda ilerlemek isterler. Fakat örneğin 2 kişinin geçebileceği yerden 10 kişi geçmeye çalıştığı için zorlanırlar ve az bir kuvvet uygulayarak geçemezler, yavaş bir şekilde daha fazla kuvvet uygulayarak geçerler.
Yani olayın temelinde normalde az bir kuvvetle geçebilecekken yoğunluktan dolayı sıkışıp zorlandıkları için daha fazla kuvvet harcayarak geçerler.
Bu ne alaka diyor olabilirsiniz. Aslında dirençler musluk ve suya benzer deyip milli örneğimizi verebilirdim ama bana göre insan ve araba örneği direnci daha iyi anlatıyor. Konuya devam..
İnsan ve arabayı akım olarak düşünün, geçmeye çalıştıkları yolu da direnç.
Akım kablodan rahat bir şekilde geçiyordu çünkü kablonun dayanabildiği kadarıyla geçiyordu kablonun öz direnci haricinde bir zorlanma olmuyordu ama önüne bir direnç bağlayınca akım kablodan geçtikten sonra dirençle karşılaştığı için rahat bir şekilde geçemiyor sınırlıyor ve daha az akım geçiyor aslında akımın sınırlandığı yani geçemediği yerler farklı maddeler ve yapılarda olabiliyor mesela karbon dirençte element kullanılırken taş dirençte veya reostada uzun teller kullanılabiliyor bu durumda direnç birinde uzun yol giderek zorlanırken diğerinde aynı dar veya pürüzlü yol gibi yerden geçmeye çalışıyor bu tür konularda başlı başına birer konu olduğu için hepsini ayrı ayrı olabildiğince basit anlattım aşağıda direnç türleri çeşitlerini görebilir ve renkli kelimelere tıklayarak öğrenebilirsiniz.
Tüm direnç konularını anlattığımız videoları da aşağıdan izleyebilirsiniz.
1. SABİT DİRENÇLER
2. AYARLI DİRENÇLER
3. ORTAM ETKİLİ DİRENÇLER
0 Yorumlar
Sorularınızı ve düşüncelerinizi aşağıya yazabilirsiniz.